Maďarič chce obnoviť pamiatkový fond, ktorý by prispel k ekonomickému rastu krajiny

05.02.2013 Bratislava

Bratislava - Ministerstvo kultúry na čele s Marekom Maďaričom, sa v posledných dňoch usiluje presadiť návrh o novom programe rekonštrukcií historických pamiatok na Slovensku. Podľa jeho slov je premiér spolu s ďalšími členmi vlády naklonení tejto myšlienke, no prioritou je presvedčiť Európsku Komisiu, ktorá nemala tento proces financovania obnovy pamiatok v pláne nemala.
Obnova pamiatkového fondu by pre Slovensko mala veľký význam. Jedným z nich je ekonomický rast krajiny, keďže s obnovou pamiatok by sa vytvorilo niekoľko pracovných miest pre desiatky ľudí. Projektom by sa podľa slov ministra zvýšil cestovný ruch na Slovensku.
Na tento účel sa navrhuje v rokoch 2014 až 2020 alokovať 400 miliónov eur zo štrukturálnych fondov EÚ. "Keby sa to podarilo, tak by to ľudia na Slovensku naozaj výrazne zaregistrovali," poznamenal Maďarič. Za posledné roky MK v rámci svojho dotačného programu Obnovme si svoj dom podporilo projekty za približne päť miliónov eur. V roku 2010 to bolo 4,6 milióna eur, o rok neskôr 4,7 milióna eur, minulý rok 5,5 milióna a tento rok je na tento účel vyčlenených vyše 5,1 milióna eur.
Zdroj: TASR
 

Vyberte región